top of page
Søk
ingeborglaukvik

Les våre innspill til ny stortingsmelding om industri 


Næringsforeningene i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad takker for anledningen til å gi innspill til ny stortingsmelding om industri. Østfold er et stort industrifylke med lang og omfattende industriell historie. Mange av landets største industribedrifter ligger i vårt området og vi ønsker å tiltrekke oss mer av denne typen virksomheter i årene framover.


Forutsigbarhet, stabile rammebetingelser, god infrastruktur og tilgjengelige næringsarealer er sentralt for næringslivet. Under følger våre ytterligere innspill om hva vi anser som sentralt for å sikre en sterk industri i framtiden.

 

Kraft og energi

Industriens konkurranseevne avhenger av pålitelig, rimelig og miljøvennlig tilgang til energi. Uten tilstrekkelig kraftforsyning kan ikke industrien opprettholde sine produksjonsnivåer, og overgangen til utslippsfri produksjon vil ta lenger tid enn ønskelig. For vår del anser vi at følgende tiltak vil være ekstra viktig.


Utbedring av kraftnettet, med særlig fokus på å eliminere flaskehalser.

Mange steder hos oss er det eksisterende kraftnettet ikke dimensjonert for å håndtere den økte etterspørselen for kraft fra industrien som følger av omleggingen til ikke-fossile energibærere og økt produksjon. Derfor blir det helt sentralt å oppgradere og utvide overføringslinjer, distribusjonsnett og transformatorstasjoner for å forbedre påliteligheten til kraftforsyningen i transmisjons- og regionalnettet. Utbedring av kraftnettet i Sverige vil også være viktig i denne sammenhengen.


Utbygging av mer fornybar energi og utrede kjernekraft.

Investering i sol-, vind- og vannkraft kan øke den totale energikapasiteten i området og bidra til å redusere virksomhetenes avhengighet av fossile brensler. Dette bidrar også til å redusere karbonavtrykket og møte klimaendringsmålene. Vi anser også at det er viktig å utforske kjernekraft som en del av framtidens energimiks for å skape overskuddsproduksjon av kraft i Norge, og mener at man i arbeidet bør undersøke hvilke muligheter og utfordringer som ligger i små modulære reaktorer som ligger off-grid og i tett tilknytning til store industrielle anlegg.

 

Utvikle en energiplan for hele regionen med fokus på fjern- og spillvarme

Vi skulle gjerne hatt støtte til å utvikle en energiplan for hele regionen som hensyntar lokale forutsetninger som tilgang på gass, mulighet for fjernvarme, nettilgang osv. En slik plan kan ligge til grunn for videreutvikling av fjernvarme i regionen vår, noe som vil bli viktig for å kunne avlaste et presset strømnett og bidra til effektiv bruk av spillvarme. Energiplanen vil også kunne vurdere mulighetene for å etablere egne lokalnett (f.eks. gjennom legging av strømkabel i sjø og elv) som f.eks er eid og forvaltet av regionens kraft- og industriaktører.

 

Vi ser videre muligheter ved å videreutvikle produksjon og bruk av biogass i regionen, og slik bidra til avkarbonisering og styrke landbruket. Etablering av infrastruktur for karbonfangst og lagring (terminaler, rørledninger etc.) vil muliggjøre produksjon av klimanøytral og/eller klimapositiv kraft og transport ved bruk av naturgass og biogass. Enten direkte med karbonfangst, eller indirekte gjennom produksjon av ‘blå’ hydrogen. Dvs. gjennom produksjon av hydrogen fra naturgass (og evt. biogass) med karbonfangst.

 

 

Virkemidler for energieffektivisering og utvikling av energilagringsteknologier

Ved å implementere mer energieffektive teknologier og prosesser vil industrien kunne redusere den totale energiforbruk. Virkemidler hos Enova for bedre isolasjon og smartere styringssystemer, samt utvikling av, og investeringsstøtte til, energieffektivisering vil være viktig i tiden framover. Vi mener videre at det blir viktig å utvikle effektive energilagringsløsninger for å håndtere svingninger i energiproduksjon fra fornybare kilder. Batterier og hydrogenlagring er eksempler på teknologi som vi anser kan bidra positivt til mer stabil kraftforsyning, og man bør vurdere om støtteordninger til dette kan være et virkemiddel for å få opp investeringstakten.

 

Kompetanse

Tilstrekkelig kompetanse er avgjørende for at industrien kan opprettholde produktivitet og kvalitet, og vi anser at følgende tiltak vil kunne sikre tilgang til relevant arbeidskraft i framtiden.

 

Styrke utdanning og etterutdanning

Det er sentralt å videreføre dagens modeller som sikrer en tett kobling mellom industrien og utdanningsinstitusjonene, som dagens lærlingordning og at man i samspill utvikler læreplaner som er tilpasset næringens behov innenfor fagutdanningene og høyere utdanning. Det blir også viktig å ha gode systemer for utvikling, og gjennomføring av, etter- og videreutdanning for å oppdatere kompetanse i takt med teknologiske fremskritt. Industrifagskolen er relevant virkemiddel for dette.


Fremme lærlingeordninger og praksisplasser

Dimensjoneringen av studieplasser i fylket må være i tråd med næringslivets behov for kompetanse. For å øke antall søkere til skole- og lærlingeplasser og praksisordninger, er det viktig med målrettede yrkesfagkampanjer og tett dialog mellom industrien og ungdomsskolene. Det er videre viktig at fylkeskommunen jobber målrettet for å styrke elevenes kompetanse, slik at bedriftene får dekket sine behov når de tar inn lærlinger – noe som også vil legge til rette for at flere lærlinger kan tas inn i virksomhetene. Å øke lærlingtilskuddet kan også være en måte å incentivere sistnevnte på.

 

Rekruttering av internasjonal arbeidskraft for å dekke kompetansegapet og bringe inn ny ekspertise.

Det bør være fokus på å tilrettelegge for å kunne tiltrekke kvalifisert arbeidskraft fra utlandet gjennom å forenkle dagens visumprosesser, og ved å ha støtteordninger for å integrere dem som kommer slik at de trives og bli værende. Østfolds nettverk for kompetansetilflyttere er et eksempel p på dette.

 

Klimatiltak

For å møte regulatoriske krav og opprettholde konkurranseevne blir det viktig for industrien å iverksette relevante klimatiltak og -tilpasninger. Vi mener at følgende tiltak vil være ekstra viktig:

 

Støtte til energieffektivisering i industrien og investeringer i fornybar energi

Det blir viktig å opprettholde Enovas støtte til bedrifter som ønsker å investere i energieffektiviseringstiltak, og støtteordningene til utvikling og implementering av nye og innovative teknologier som kan redusere utslipp. Det kan bidra til betydelige kostnadsreduksjoner og redusere bedriftens klimaavtrykk. Vi anser også at støtteordninger for å innpasse solenergi, vindkraft, bioenergi og batteriløsninger i industrien vil bidra til å realisere viktige prosjekter.

 

Videreføre CO2-kompensasjonsordningen 

CO-2 kompensasjonsordningen er et viktig insentiv for å motvirke karbonlekkasje en viktig forutsetning for at vi kan fortsette å utvikle norsk industri og bedriftenes klimaomstilling. Det er sentralt å videreføre ordningen og innrette denne slik at den gir støtte til utvikling og implementering av nye og innovative teknologier som kan redusere utslipp.

 

Endre kurs for CO2-avgift på forbrenningsanlegg

Vi ser at det i dag oppstår negative virkninger av at CO2-avgiften på forbrenningsanlegg, når det bidrar til å øke behovet for elektrisk kraft i en situasjon hvor Statnett og regionalnett ikke er i stand til å levere denne kraften.

 

Eksportfremme

Tilgang til markeder i utlandet er avgjørende for mange av våre industribedrifter, og arbeidet med å sikre gode og stabile rammebetingelser for internasjonal handel og samarbeid er sentralt.


Prioritere arbeid med handelsavtaler, industripartnerskap og eksportframstøt

Tilrettelegging og prioritering av arbeid med handelsavtaler og sentrale industripartnerskap er viktig ved Norges utenlandsstasjoner, og virkemiddelapparatet bør prioritere arbeidet med eksportframstøt i utlandet og tilrettelegge for norske virksomheter som vil ha tilgang i nye markeder.  


Støtteordninger for eksportinvesteringer

Eksfin er et viktig virkemiddel for å gi bedrifter større forutsigbarhet for lånekostnadene sine, og bidra til at det finnes tilgjengelig lånekapasitet til eksportrettede investeringer. For å øke eksportmulighetene i årene framover vil mulighetene som ligger i lån, garantier og tilskudd være en viktig for store deler av industrien, inkludert leverandørindustrien og teknologinæringen som bidra til sentral digital omstilling i industrien som skal eksportere.

 

Innovasjon og utvikling

For industri i Norge er det viktig å ligge i front på teknologiutvikling for å lykkes i den sterke internasjonal konkurransen, og virkemiddelapparatets ordninger for forskning, utvikling og innovasjon er strategisk viktige. Ordningene er viktige for å satse på FoU-prosjekter og for å kunne satse større enn man ville gjort selv. I tillegg er det viktige ordninger som bidrar til å matche ordninger andre land har, slik at vi ikke over tid mister verdiskaping i konkurranseutsatt industri.


Det blir viktig å satse ytterligere på katapultordningene, og videreføre forskningsrådets programmer for innovasjonsprosjekter i næringslivet og SkatteFUNN-ordningen som alle bidrar til å skape en stabilitet rundt pågående FoU-prosjekter og gjør det mulig teste større piloter som over tid kan bli nye industrieventyr.

 

 

Med vennlig hilsen,

 

              

Mariann Karlsen (sign.)                                                             Ingeborg Østby Laukvik (sign.)

Daglig leder                                                                                  Daglig leder

Sarpsborg Næringsforening                                                     Halden Næringsutvikling

 

 

Kjell-Arne Græsdal (sign)

Daglig leder

Fredrikstad Næringsforening

 

 




 

 

 

 

 

42 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page